vineri, 11 septembrie 2009

Procedam la fel, dar la un alt nivel

Acest post este o replica la un blog pe care il urmaresc cu interes si de dragul unei discutii foarte captivante:

La o sedinta la care am avut ocazia sa particip recent, cu reprezentanti ai unor institutii locale am putut sa vad live ceea ce auzisem k este posibil, ceea ce vedeam la televizor, ceea ce Caragiale scria cu sarcasm: dezinteres, deruta, incompetenta, inexistenta unor tinte in randul autoritatilor locale. Nimeni nu poate face nimic singur, nimeni nu poate schimba nimic, dar nu exista nici interes de colaborare pentru ca fiecare e interesat numai de buzunarul propriu si nu de reala imbunatatire a sistemului. Nu exista unul care sa nu pledeze pentru cooperare, integrare, informare, bune practici, buna intelegere, dar doamne fereste sa il intrebi ce poate face el CONCRET in acest sens, de ce resurse dispune sau care este scopul actiunilor sale; dureaza 5 luni pentru obtinerea unui asemenea raspuns, dupa cum un anume director ne-a informat. Cu un astfel de sistem, de ce ne miram ca ne merge rau?

Lumea, de cand e ea, a fost impartita in conducatori si condusi. De ce ne mira existenta masoneriei atata timp cat acceptam ideea de Uniune europeana, unificare, mondializare? Nu este normal ca cineva sa conduca toate astea? Nu este normal ca cineva sa fie creierul a tot ce se petrece? Unii stiu sa conduca, altii (cum din pacate sunt tot mai convinsa ca este si cazul RO) cer sa fie condusi.
In sistemul acesta, creat la talie mondiala, fiecare are locul lui, iar populatia (cei condusi) sunt doar pioni, marfa. Carduri, cip-uri, microfoane, toate acestea pentru a avea control.
Selectia naturala inca mai functioneaza, iar cei care vor sa iasa din randurile plebei cred k ink o mai pot face. O pot face atata timp si la un nivel la care inteleg regulile jocului. Regulile au fost deja facute, cartile au fost aruncate la un nivel mai inalt. Lumea nu sta in loc pentru ca tu (persoana, institutie, tara) nu intelegi, nu ai chef, nu ai interes sau esti total depasit de situatie. Vrei sa te implici, vrei si stii sa joci? - foarte bine, arata-ne. Daca nu, lasa-ne in pace si fa gura mica. Lucrul acesta se aplica de la femeia de serviciu a Primariei si pana la presedinte.

Din cate vad, strainii au acceptat deja sistemul, l-au asimilat mai usor poate si datorita faptului ca ei l-au creat. Populatia, oamenii simplii din alte tari seamana cu niste mici robotei care circula intre anumite puncte fixe: servici, acasa, dupa copil la scoala, la cumparaturi etc. Fara sa mai gandeasca, fara sa contemple, fara sa filosofeze prea mult. Sunt resemnati in fata sistemului. dar au masini, carduri, conturi, vacante, servici si familie, o viata linistita;

In Romania inca se incearca implementarea acestui sistem. Noi se pare ca suntem mai inceti si poate ca asta nu este rau. Ordinea mondiala a inceput in tarile europene dezvoltate, sistemul a prins si acum se extinde. Intrebarea este: noi vrem sistemul? Il putem accepta, ne ajuta?
Daca am fi destul de destepti, i-am lua partile bune si l-am adapta la specificul nostru. Dar tare, tare imi e teama ca nu avem destul curaj pentru asta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu